Saturday, March 01, 2008

Mahu Cari Kerja Di Dubai?


Dubai adalah salah satu kota ekspatriat yang terus memerlukan lebih ramai tenaga kerja sama ada profesional atau bukan profesional dari luar.

Tahun 2006 sahaja, seramai lebih 200,000 ekspatriat baru dan 90% dari penduduk adalah ekspatriat terutama dari asia selatan dan eropah.

Blog ini bertujuan menyiarkan iklan-iklan kerja kosong dari pelbagai sumber untuk mereka yang berminat.

Di samping menjawab apa-apa persoalan yang boleh dijawab mengenai peluang pekerjaan dan yang berkaitan dengan iklim pekerjaan.

Dikatakan sudah ada melebihi dua ribu tenaga profesional Malaysia di UAE melitupi pelbagai sektor, terutama penerbangan dan pembinaan. Jumlah ini terlalu kecil berbanding dengan ekspatriat negara lain, jadi kita perlu menambahkan bilangan ekspatriat Malaysia.

Malaysia masih lagi dihormati sebagai sebuah negara yang berjaya menghasilkan tenaga pakar dalam pelbagai bidang.

Petikan dari sebuah artikel:

MALAYSIAN PROFESSIONALS HIGHLY SOUGHT AFTER IN MIDDLE EAST

Contractors face pressure to increase staff remuneration
by Christopher Sell and Angela Giuffrida on Saturday, 04 March 2007
Contractors are coming under increasing pressure to raise salaries as well as offer better relocation packages to senior level staff in a bid to fill skills shortage gaps. In some cases, those going for engineering and project manager roles are demanding pay hikes of up to 80%, according to Simon Hobart, managing director of Millennium Solutions.
A project manager, for example, can earn between US $24,000 and $27,000 a month (AED 90,000-100,000) .
"We're finding that most of the demands are coming from Sri Lankan, Indian and Filipino engineers. "They may be earning say $3,000 a month, but are asking for $5-6,000 to move.
They know there is a dearth in the market," said Hobart. Some contractors are also expanding relocation packages, as well as investing in training and development programmes to ensure that key skills are retained.
"One of the problems is down to the fact that a lot of construction companies across the world stopped providing training in the mid-to-late 1980s, not anticipating the growth of construction worldwide. So we're looking proactively at how we resource and get the staff we need, as well as how we deal with the immediate problem," said Jane Carter, HR manager, Al Futtaim Carillion.
"We do a significant amount of training and development and we're conducting 'milk-rounds' to bring people in from universities. " Contractors are also moving away from sourcing senior level staff from the traditional recruitment markets of the UK, Australia and South Africa.
"A lot of companies are looking in Singapore, Thailand and Malaysia for engineers and quantity surveyors," added Hobart.
The recent easing of restrictions on changing jobs within the UAE has increased movement among mid-level and senior professionals and has also resulted in increased pay levels, said William Buck, international director at property recruitment consultancy MacDonald & Company.
"The competition for talent in the development sector has also raised pay levels in overlapping industries," he said.
End.

PENTING : Segala permohonan kerja adalah terus kepada mereka yang mengiklan, empunya blog tidak mempunyai apa-apa kepentingan mahupun hubungan terus. Maka tidak dapat melayan sebarang pertanyaan mengenai permohonan yang dibuat. Juga tidak bertanggungjawab mengenai segala kos atau masalah berkaitan.

Ini adalah kerja sukarela, kalau dapat kerja melalui blog ini, ingat-ingatlah untuk belanja makan.

Sama-sama mendoakan semuga permohonan untuk bekerja di Dubai berjaya!

17 comments:

alang bidara said...

Assalamu'alaikum Tuan Fudzail,

Tahniah dan terima kasih di atas khidmat tuan membuka blog khas untuk pencari kerja di Dubai.

Saya pun merasa sangat ingin mencuba nasib di negara orang.

Cuma tidak tahu sama ada pada peringkat umur saya (49 tahun) masih ada peluang yang terbuka.

Alang Bidara - Kuala Lumpur

fudzail said...

Salaam Tun Alang

Peluang pekerjaan bergantung kepada kepakaran yang diperlukan dan syarikat yang memerlukan. Rasanya usia bukan penghalang.

Selamat Mencuba.

Fadzil said...

As'kum, kawan la ni keje as Technical job in Electrical field. Ada Diploma in Electrical Engineering from Polytechnic.

Boleh bagi address atau idea kat company mana yg ana boleh cuba apply. Nak merasa jugak merantau negara orang ni..

fudzail said...

Fadzil

Enta kena cari sendiri di iklan dan link companies kerana kami bukan employment agent, jadi tidak banyak tahu kerana Dubai ini pun pesat membangun, ini pun kerja sukarela, jadi pada yang berminat kena juga buat study sendiri secara online.....

stomedt said...

Tuan
Cuma ingin bertanya sekiranya ada barang2an kecil -kecilan seperti asam gelugur,asam jawa , limau nipis dsb yang banyak terdapat di sini yang boleh dipasarkan kat sana. Ada tak link utuk business sedemikian.Atau mungin Tuan punyai kenalan yg mboleh memasarkannya disana?. jangan critalah utuk hantar 2 @ 3 kontena punya cerita. Perhaps kecil2an macam 1/2 container. lagi2 barangan halal

padiodom@yahoo.com

ajayne said...

assalamualaikum fudzail

betul ke ente ex-sri pentas? ana juge...kat newsroom. tapi ana rase ana takkenal ente..maybe ente senior ana..anyway...i teramatlah berminatnya nak keje kat sana...yelah in media & communication line of course..dulu ana jadi editor di newsroom tu...ente buat apa di sana( saja busy body- ex reporterlah kan)
saudara fudzail...cam ne nak apply keja kata sana..bukak link kat media tu ke..anak nampak banyak keje kosong...tapi still valid lagi ke...boleh tak drop e-mail kat ana di ajayne70@gmail.com

fudzail said...

Wsalam

Ana dulu kat IT dari 1992-1999, ambik VSS (dipaksa 24 jam..kena buang ler tu)

Memang banyak yang valid lagi.

Nak apply hantar email atau online applications, majoriti dapat kerja macam tu, termasuk ana.

Cuba http://vacancies.gulfnews.com/career/default2.asp

TQ

ajayne said...

assalamualikum saudara....sudah berapa lama ente di sana n buat apelah....pakai visa pekerjakah atau sudah dapat pr di sana

hana said...

Assalamualaikum Al-Ustaz Fudzail,

Kaifa haluka? Seronok ke keje kat Dubai? Ana pun berminat nak apply dalam bidang broadcasting. Ana ex TV3 jugak. 1993 - 2003. Ambik VSS. Ana cuba nak recall ente tapi tak berupaya la. Ana kat newsroom dari Bangsar ke Sri Pentas. Sekarang ni tengah melepak kat rumah. Bulan 4 start kerje baru insyaallah.
Ana pernah keje dengan agensi Kuwait sekejap tapi tak de sistem la depa tu. Kat Dubai camne? Profesional tak? Kalau apply jadi reporter agak-agak berapa gaji depa bayar? Ente bawak family ke?
Setakat ni ana tak sampai sana lagi except kat airport dia je masa transit.

Norma Kassim said...

Salam, ur blog is fantastic...Ada tak any book distributor / bookstore that I can contact for my book? Thank you in advance..

free adsense article said...

bagus ni. boleh kerja sambil main forex tak?

CHOOSE TALENT said...

Dapat peluang ke Dubai tapi family tak ditanggung...

Kalau nak bawa family (isteri + 1 anak), rumah yang murah boleh cari dimana?? Cots of Living tinggi sangat ke?


Berapa average sebulan? Tolong jawab....
TQ

azif said...

As'Salammualaikum,
Saya azif,berasal dari brunei dan ingin bertanya cara-cara memohon pekerjaan di hotel dubai iaitu Burj Al Arab,hotel terkemuka di Dubai.Saya mempunyai sijil advanced diploma dalam jurusan hospitality management.Dari itu lah,saya ingin tahu dimana saya boleh dapat maklumat lengkap dengan masalah ini.

Sekian,Terima Kasih.

asdi said...

Assalamualaikum Al-Ustaz Fudzail,

apa khabar?
saya asdi ingin mencari kerja,biznes di dubai,yang berkaitan dgn perniagaan makanan seperti roti canai,teknikal dalam bidang elektrik atau elektronik..disini saya ingin mencari pegalaman di dubai,so apa yang perlu saya lakukan untuk mendapat maklumat tentang vacancy di dubai,,asdi793@yahoo.com,,

asdi said...

Assalamualaikum Al-Ustaz Fudzail,


saya nak mencari kerja atau biznes di dubai ..harap ustaz dapat membalas ke email saya asdi793@yahoo.com

fathi said...

company mane yang memberi peluang pekerjaan untuk pekerja IT?

Admin said...

Salam sejahtera..
blog ni mmg bagus..
Byk menyediakan maklumat tentang kerja di dubai.. Sy pun ada member yang kerja disana..mahal gaji dibayar..hehe

Adios,
Kerja Sambilan